Tıbbi gereklilikler dışında müdahale yasağı: Teşhis, tedavi, koruma maksatı olmaksızın ölüme a da hayati tehlikeye yol açabilecek veya vücut bütünlüğünü ihlal edebilecek akli veya bedeni mukavemeti azaltabilecek, hiçbir şey yapılamaz, talep edilemez
Hizmetten genel olarak faydalanma: Adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde sağlıklı yaşamanın teşvik edilmesine yönelik faaliyetler ve koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkına sahiptir.
Bilgi verme usulü: Bilgi mümkün oldukça sade, tereddüt ve şüpheye yer vermeden hastanın anlayabileceği şekilde verilir.
Tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi, bakım: Hasta modern tıbbi bilgi ve teknolojinin gereklerine uygun biçimde; teşhis, tedavi ve bakımını isteme hakkına sahiptir.
Eşitlik içinde hizmete ulaşma: Irk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan hizmet alma hakkına sahiptir.
Bilgilendirme: Her türlü hizmet ve imkanın neler olduğunu öğrenme hakkına sahiptir.
Kuruluşu seçme ve değiştirme: Sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirmeye ve seçtiği sağlık kuruluşunda verilen salık hizmetlerinden faydalanma hakkına sahiptir.
Personeli tanıma, seçme ve değiştirme: Sağlık hizmeti verecek ve vermekte olan tabiplerin ve diğer personelin kimliklerini, görev ve unvanlarını öğrenmeye, seçme ve değiştirme hakkına sahiptir.
Bilgi isteme: Sağlık durumu ile ilgili her türlü bilgiyi sözlü ve yazılı olarak isteme hakkına sahiptir.
Mahremiyet: Gizliliğe uygun bir ortamda her türlü sağlık hizmetini alma hakkına sahiptir.
Rıza ve izin: Tıbbi müdahalelerde rızanın alınmasına ve rıza çerçevesinde hizmette faydalanma hakkın sahiptir.
Reddetme ve durdurma: Tedaviyi reddetmeye veya durdurulmasını isteme hakkın sahiptir.
Güvenlik: Sağlık hizmetini güvenli bir ortamda alma hakkına sahiptir.
Dini vecibelerini yerine getirebilme: Dini hizmetlerden yararlanma, kuruluşun imkanları ölçüsünde ve idarece alınan tedbirler çerçevesinde, dini vecibelerini yerine getirme hakkına sahiptir.
Saygınlık görme: Saygı, itina ve ihtimam gösterebilerek, güler yüzlü, nazik, şefkatli bir yaklaşımla sağlık hizmeti alma hakkına sahiptir.
Rahatlık: Her türlü hijyenik şartlar sağlanmış, gürültü ve rahatsız edici bütün etkenler bertaraf edilmiş bir ortamda sağlık hizmeti alma hakkına sahiptir.
Ziyaret: Kurum ve kuruluşlarca belirlenen usül ve esaslara uygun olarak ziyaretçi kabul etme hakkına sahiptir.
Refakatçi bulundurma: Mevzuatın, sağlık kurum ve kuruluşların imkanları ölçüsünde ve tabibin uygun görmesi durumunda refakatçi bulundurmayı isteme hakkına sahiptir.
Müracaat, şikayet ve dava hakkı: Haklarının ihlali halinde, mevzuat çerçevesinde her türlü müracaat,şikayet ve dava hakkını kullanma hakkına sahiptir.
Sürekli hizmet: Gerektiği sürece, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir.
Düşünce belirtme: Verilen hizmetler konusunda düşüncelerini ifade etmeye, hakkına sahiptir.
Ötenazi yasağı: Tıbbi gerekenler bahiste, herne suretle olursa olsun, hayat hakkı vazgeçilmez. Kendisinin veya yakının dahi talebi asla kabul edilemez.
Öncelik sırasının belirlenmesini isteme: Sağlık kuruluşunun hizmet verme imkanlarını yeterli, sınırlı olması sebebiyle sağlık hizmeti talebi zamanında karşılamayan durumlarda hastanın objektif ve tıbbi kritere dayalı olma koşuluyla öncelik isteme hakkına sahiptir.
Bilgi verilmesini yasaklama: İlgili mevzuat hükümleri ve yetkili mercilerden alınacak tedbirlerin gerektirdiği haller dışında kişi sağlık durumu hakkında kendisi ve yakınları dahil kimsenin bilgilendirilmemesini isteme hakkına sahiptir.